Afsnit 11

Danmark og Europa og flygtninge hårdt ramt af DK1EU2 VIRUS

Lørdag 5. september 2015 kl. 21:50

Næsten samtidigt opstod Thy Lejren og Fristaden Christiania. Det var i 1970-71, hvor alternativt tænkende forsøgte at lukke øjnene op på den traditionelle familie Danmark. Der er nu gået 45 år med en til tider skarp politisk kamp, der af og til også har omfattet fysiske udtryk (vold). Det værste er, at det danske samfund og verden omkring Danmark har bevæget sig i den stik modsatte retning end den, man ville nå med Det Ny Samfund i Frøstrup og fristaden i København.

Det er dér, vi befinder os i dag. Med et Danmark og et Europa - og hundredtusindvis af flygtninge hårdt ramt af det dødbringende bureaukrati, jeg har kaldt DK1EU2 VIRUS - og benytter som titel på det uendelige essay, du læser 11. afsnit af lige nu. Jeg har skrevet efter et langt tilløb, fordi hver dag igen har budt på enormt stærke oplevelser og forandringer. Hvor især flygtninge fra lande lige uden for vores dør har fyldt stadig mere i døgnets timer. En strøm af stakler, som har villet væk fra død, fordærv og lemlæstelse. Mange er bukket under på vejen væk, trods den var kort til det civiliserede Europa, men fordi turen var farefuld både på land og vand.

Flygtninge i tusindvis er druknet på vej over Middelhavet, men mange gange titusinde er kommet i land og omsider videre. Til især de sydeuropæiske lande, hvor befolkningernes modtagelse var og er selvfølgelig i modsætning til det nordlige for ikke at glemme det østlige Europa. Der hvor bureaukratierne stortrives og besværliggør alt. Hvor folk, der selv sidder på den grønne gren, har jaget og forhindret flygtninge i som minimum at nå friheden, forstået som et sted, hvor de ikke er i fare for at miste livet i næste åndedrag.

I ugevis har debatten bølget frem og tilbage i det ellers kultiverede Danmark, med krav til og afvisning af flygtninge fra den ene side, men forståelse og imødekommenhed fra den anden. Debatten rundt i det europæiske fællesskab har til forveksling lignet den danske. Flov var jeg i starten det meste af tiden, men så viste omsider det sande jeg sig hos en dominerende del af danskere og europæere. Jeg tror på, at det store flertal er villige til at række en flygtning eller anden person i virkelig nød en hånd. Jeg genkendte mit land og Europa, og det er blevet forstærket de sidste par døgn.

Især fodboldklubben FC København har gjort indtryk ved at invitere 300 flygtninge-børn til fodbold side om side med danske fans midt i denne måned. Det er sportånd og humanitær tankegang, der placerer klubben på en absolut 1. plads. Det var en handling som supplerede andre bidrag indenfor kultur, hvor både malere og musikere naturligvis som de første manifesterede sig. Den fantastiske gestus fra FCK blev i dag sat i relief af en melding fra den spanske fodboldklub Real Madrid, som donerer 1 million euro til flygtninge.

Når jeg beskæftiger mig så indgående med denne sympatiske tankegang hos mennesker, der således først og fremmest udviser mentalt overskud, og med den sydeuropæiske villighed til at give til andre, er det fordi det inspirerer mig. En inspiration, som jeg håber mange andre vil tage til sig. Man bliver åndeligt rig og glæden bruser indeni én. Man glemmer for en stund de fortrædeligheder, bureaukratiet i så at sige enhver situation skaber. Også når det gælder flygtninge.

Inspiration og positiv tankegang giver energi til at præstere og kræfter til at stå imod. Hvilket der er behov for, fordi negative mennesker har en særlig evne til at destruere og skabe dårlig stemning. Selvom de negative er langt de færreste, understøttes de ofte af bureaukratiet som eksempelvis lige nu omkring flygtningene. Derfor er der fare for, at den dødbringende DK1EU2 VIRUS får mange ofre ned med nakken. Men så er det, at fodboldklubberne FC København og Real Madrid dukker op, sammen med kunstnere, debattører, politikere (der ikke er lammet af den dødbringende virus) og mange andre - og gør forskellen.

Så er det jeg kender mit land og Europa. Tak for det.


© Copyright 2019 senior-avisen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.