Klik venligst
Klik venligstKlik venligstKlik venligst

Afsnit 18

DK1EU2 VIRUS - Domstolene som en del af bureaukratiet

Søndag 12. marts 2017 kl. 21:22

Stabilitet er en mangelvare i verden anno 2017, men konservativ konformitet derimod fremherskende. Systembevarende tankegang og afstandtagen fra nytænkning og ikke mindst fra ændret adfærd lammer udviklingen. Både bevidst og tilfældigt. Det bevidste er altdominerende. Blandt politiske aktører og i bureaukratiet. Fornyelsen har virkelig trange kår lige nu. Hvor samtidig eliten i forskellige grupper høster frugter som i den gammeldags kolonitid.

Jeg har længe fulgt udviklingen (eller rettere det modsatte) på domstolenes område. Igen og igen fået dokumenteret, hvorledes domstolene er en stadig mere aktiv del af bureaukratiet. Under dække (beskyttelse) af grundlovsikret uafhængighed. Det politiske systems såkaldte 3-deling. Af og til dukker en kritiker af det juridiske system op, men alt for sjældent - og det ændrer intet nu og her.

Professor i etik og retfilosofi Jesper Ryberg (Roskilde Universitet) har taget tilløb til kritik. Med bogen "Domstolens blinde øje - om betydningen af ubevidste biases i retsystemet". En meget interessant præsentation af internationale forskning resultater, der kan overføres direkte til det danske domstolsystem. Det næste helt afgørende vil være konkrete undersøgelser af rettilstanden i Danmark vurderet på grundlag af de mange fejlkilder, som bogen angiver med baggrund i social-psykologiske forsøg. Jeg har forventning om, at sådanne undersøgelser vil ryste hele den juridiske verden - og straks mobilisere yderligere konservativ konformitet.

Forandringer vil systemets folk ikke have. Domstolsystemet slet ikke. Et domstolsystem skabt af og for jurister, svært eller som hovedregel umuligt tilgængelig for folket. Hvilket er en del af domstolenes og de fleste juristers systemiske deltagelse i den bureaukratiske forvaltning. Det gælder på privatrettens område, det offentlig retlige og indenfor strafferetten.

Jesper Ryberg beskæftiger sig med en række forskellige biases (fejlmuligheder) begrundet i menneskets social-psykologiske baggrund. Blandt disse at mennesket søger bekræftelse, det gælder også alle medvirkende i domstolsystemet. Konkluderende skriver han, at "Det ikke er nogen ny indsigt, at mennesker har en tilbøjelighed til at søge bekræftelse på deres formodninger. Skarpsindige observationer af, hvordan vores overbevisninger kan binde sindet, findes helt tilbage i antikken. Den engelske tænker og videnskabsmand Francis Bacon pointerede i starten af 1600-tallet, at når det menneskelige sind har formet en mening, da trækker det alt til sig, der kan understøtte og som passer med den.

Tilsvarende har den russiske forfatter Leo Tolstoy i en ofte refereret passage sagt, at: Jeg ved, at de fleste mennesker - ikke kun dem, der bliver betragtet som kloge, men også dem der er meget kloge, og som forstår de mest komplicerede videnskabelige, matematiske eller filosofiske problemer - meget sjældent kan erkende selv den mest simple og åbenlyse sandhed, hvis den tvinger dem til at indrømme falskheden af de konklusioner, de måske med besvær selv er nået frem til - konklusioner, som de er stolte af, som de har lært andre, og bygget deres liv på."

Jeg kan supplere Jesper Ryberg med, at - fra iagttagelser i dagligdagen - kan omfanget af "justitmord" vanskeligt gøres op. Det gælder når parter strides omkring økonomisk-materielle aftaler inden for civilretten. Når ankeinstanser og domstole tager stilling til offentlig retlige (administrative) forhold, der i uhørt omfang bygger på skøn og vurderinger. Det gælder inden for strafferetten, hvor mange sigtede og tiltalte ikke får "et ben til jorden" i det voldsomt frembusende politi- og anklagesystem, der som hovedregel bakkes op af domstolene.

Vores demokrati er blevet så kompliceret en størrelse, at folket ikke kan følge med - og ikke har kunnet i mange år. Det er derfor, Jesper Rybergs bog hurtigst muligt bør følges op af konkrete undersøgelser, aktioner og ændringer. Som Danmark og EU opleves nu, er ingen lykkelige, ingen tilfredse. Alle bekæmper alle, vi "sparker" til hinanden (og til de fremmede) i stedet for at trække den samme vej - forbedringens.

Juraen er en hovedsageligt normativ videnskab. Bygger på vurderinger og ideelle betragtninger. Altså modsat fakta. Dette aflæses i domstolenes sædvanlige og hyppige anvendelse af formuleringer som "i sin helhed" og "det er sandsynligt" i utroligt mange afgørelser og sondringen mellem forsæt og uagtsomhed inden for strafferetten. I realiteten en helt uacceptabel tilstand, som folket ikke har nogen jordisk chance for at ændre på, endsige meget svært ved at tilegne sig (forstå).

Jesper Rybergs bog er virkelig nyttig læsning. Omend man bliver bekræftet i sine mange anelser om domstolenes fejl og mangler. Bagklogskab, oplevelse og erindring er et af mange andre eksempler på bias-risici. Som han påpeger, kan bagklogskabs betydning muligvis reduceres, mens det samtidig er et åbent spørgsmål, hvordan tilbøjelighed til at lade nyere viden påvirke vurderinger af fortidige gerninger kan modvirkes.

Hvis det ville være muligt at sammensætte et panel af kritiske fagfolk (ikke kun jurister), kunne tilstandene måske ændres over mange år. Hvis ikke er der kun revolutionen som løsning, men den behøver ikke være voldelig. Anarki i den form, jeg kan tilslutte mig, er et skridt på vejen. Det kræver blot energi og tager lang tid.


© Copyright 2019 senior-avisen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Del på Facebook   Print siden  

Flere nyheder i denne sektion:

- DK1EU2 VIRUS - Et anderledes essay om dødbringende bureaukrati - Afsnit 24
- DK1EU2 VIRUS er dødbringende - glæde og fremsyn kan kurere
- DK1EU2 VIRUS - Et anderledes essay om dødbringende bureaukrati - Afsnit 23
- DK1EU2 VIRUS - Et anderledes essay om dødbringende bureaukrati - Afsnit 22
- DK1EU2 VIRUS - Den ubeherskede klasse
- DK1EU2 VIRUS - Et anderledes essay om dødbringende bureaukrati - Afsnit 21
- Der er noget galt i Danmark - og det er DK1EU2 VIRUS
- DK1EU2 VIRUS - Et anderledes essay om dødbringende bureaukrati - Afsnit 20
- DK1EU2 VIRUS - Nationalsocialismen og bureaukratiet
- DK1EU2 VIRUS - Et anderledes essay om dødbringende bureaukrati - Afsnit 19
- DK1EU2 VIRUS - Indignation nødvendig i kampen mod dødbringende bureaukrati
- DK1EU2 VIRUS - Et anderledes essay om dødbringende bureaukrati - Afsnit 18
-
Klik venligst
Annoncer

Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld